ŽDIAR: Škody minimalizovali vďaka duchaprítomnosti a obetavosti ľudí

28.07.2008 Kežmarok

Ždiar 28. júla (TASR) - Škody spôsobené minulotýždňovými záplavami odhadli v podtatranskej obci Ždiar predbežne na 2 mil. Sk (663.878 eur).
"Najväčšie škody sú na protipovodňových zábranách, ktoré sme dobudovali vlani a na miestnych komunikáciách. Chystali sme sa asfaltovať cesty. Mali sme už pripravený spevnený povrch, ktorý prívalová voda strhla na viacerých miestach. Celkovú dĺžku odhadujem na 1,5 km. Voda zaplavila aj prečerpávaciu stanicu a zničila čerpadlo, " uviedol pre TASR starosta obce Pavol Bekeš.
Situáciu prirovnal k ničivým záplavým spred dvoch rokoch, kedy však boli škody zhruba trojnásobne vyššie. "Pomohlo, že sme sa včas pripravili. Sledovali sme počasie a väčším škodám sme predišli najmä vďaka duchaprítomnosti a obetavosti ľudí, " konštatoval starosta. Spresnil, že už začiatkom leta objednali posypový materiál a samospráva kúpila tisíc vriec. Keď dážď neutíchal, v stredu 23. júla dopoludnia starosta zvolal krízový štáb. Okrem ľudí boli v pohotovosti aj mechanizmy. Kritické miesta začali spevňovať pomocou vriec s pieskom. Ďalšie prázdne vrecia zapožičali Baliarne obchodu v Poprade i samotní obyvatelia Ždiaru.
Tretí stupeň povodňovej aktivity starosta vyhlásil v stredu krátko pred 14. hodinou a odvolal v piatok 25. júla.
 

Vyberte región